קבוצת עובדים משלבת ידיים

תרבות ארגונית

למה זה חשוב?

כי התרבות הארגונית היא הרכיב המבנה את הלגיטימיות לנציגים ונציגות של קבוצות מיעוט בארגון להשמיע את קולם, את דעתם ואת נקודת מבטם – גם אם היא שונה מנקודת המבט של קבוצת הרוב.
מכאן שתרבות ארגונית מגוונת תתרום לתחושת הרווחה של כלל העובדים והאווירה הכללית בחברה והיא יכולה אף לסייע בהעלאת התפוקות שלהם ושלהן.

 

אילו היבטים של תרבות ארגונית באים לידי ביטוי?

שימוש בשפות שונות, ציון של חגים וחופשים מגוונים, תקשורת בתוך הארגון, קודים וכו'. שאלות כמו: מה מקובל ללבוש? איפה מקובל לעבוד? איך לפנות לעמיתים? איזה מועדים מציינים ואיך? באיזה שפה מדברים בארגון? ועוד.

מהי תרבות ארגונית מגוונת?

תרבות ארגונית היא תופעה מורכבת, מרובדת ובעלת השפעה רבה על ההתנהלות הארגונית. מושג זה מתייחס להנחות היסוד והנורמות הנהוגות בארגון והדרך בה הן מקבלות ביטוי במרחב הארגוני – הפיזי והרשמי.
תרבות ארגונית כוללת בתוכה תופעות שונות שניתן לחלק לשני רבדים:
ברובד הגלוי – סמלים, נרטיבים, טקסים, שפה, חגים, לוח שנה, עיצוב החלל, סגנון תקשורת.
ברובד הסמוי – התנהגות מקובלת, הנחות יסוד, הומור, ערכים, דפוסי התנהגות, סובלנות לשונה.

המלצות וכלים לשיפור התרבות הארגונית

1

ציון כל החגים והמועדים

חגים עלולים להיות נקודה רגישה, ולכן חשוב לציין את החגים של כל הדתות באותה מידה: לשלוח מייל איחול חג שמח, הענקת שי לחג בחגים הרלוונטיים ועוד. העניין מסתבך כאשר מציינים חגים לאומיים, למשל יום העצמאות. כדאי לנסות ולהיות רגישים ביום הזה ולאחל חג שמח עם תשומת לב מורכבות ביום הזה עבור העובדים הפלסטינים.

יש לאפשר לעובדים בארגון בכלל ולמיעוטים אתניים בפרט לסדר לעצמם את הלו"ז כדי שיוכלו להתאים אותו למועדים המיוחדים של התרבות ממנה הם מגיעים.

2

מדיניות דו-לשונית ופעילויות מותאמות גיוון

חשוב להטמיע מדיניות דו לשונית בארגון – נסו להשתמש ביותר משפה אחת ביחס למיעוטים בארגון. בנוסף, כדאי לחשוב על פעילויות מותאמות גיוון ולקיים את אירועי החברה במסעדות של עדות או מגזרים שונים בהתאם להשתייכות העובדים.

 

3

רגישות ואמפתיה

בזמנים מורכבים של משבר – חשוב להפגין רגישות ואמפתיה מוגברות כלפי אוכלוסיות מוחלשות בארגון, לוודא כי יש ערוצי פניה אל אלה החווים אפליה מכל סיבה שהיא ולהקפיד על הפצת פרוטוקולים ותזכורות נגד אפליה של עובדים.

4

ערבו את הדרג הניהולי בשלב עיצוב הכלים ושיתוף פעולה

בגלל שאין פתרונות קסם שמתאימים לכל סוגי הארגונים, חשוב לקחת בחשבון את האופי והדינמיקה הארגוניים הקיימים בעיצוב כלים לחיזוק גיוון והכלה בארגון. עירוב הדרג הניהולי כבר שלב עיצוב הכלים מאפשר לחבר את החזון אל השטח ומבטיח תהליך יישום והטמעה קל ומותאם יותר.

5

יצירתיות, חדשנות, תחרות ושיתוף פעולה

עידוד חשיבה מקורית והעצמה של חברי הצוות מתוך מקום של שיתוף ורצון אמיתי לשמוע את מגוון הרעיונות ללא מגבלת חוקים ברורים או ללא קשר למעמד.

יצירת תרבות צוות של שיתוף פעולה מתוך מבט של תחרות ואמונה ששיתוף פעולה יוצר אפקט קבוצתי בהיבט של כישרון. אדם לומד כישור חדש מעשיר את הצוות בידע שלו וכך מדרבן את חברי הצוות לרכוש כישורים נוספים. לדוגמא: יצירת צוות מגוון עם רעיונות שונים ואף מתנגשים כדי ליצור קרקע פורייה לרעיונות חדשים פורצי דרך.

6

פרספקטיבה

בחנו את העובדים והעובדות שלכם: האם הם יודעים מהן התחושות של קבוצות המיעוט העובדות לצידם? הנחילו אצל העובדים את הרצון להקשיב ולשמוע כדי לשנות את נקודת ההסתכלות שלהם על עובדים ועובדות השונים מהם.

לקריאה נוספת

shatil logo

ליווי וייעוץ של שתיל להטמעת המודל בארגונך

לפרטים נוספים